Sisällysluettelo

Oman kodin suunnitteleminen (uusi koti tai muutostyöt)
Esteettömän asumisen infokeskuksia
Lisätietoja asunnon muutostöistä ja rakentamisesta

Aiheesta toisaalla tässä wikissä:
Nuori muuttaa omaan kotiin (sivu tulossa)


Oman kodin suunnitteleminen


Miten lapsen vammaisuus tulisi ottaa huomioon kotia suunniteltaessa? Lisää tähän vinkkejä:

Tutkaile, miten arki sujuu
 • Kun toimit arkipäivässä lapsesi kanssa kotonanne, kokoa samalla listaa siitä mitkä asiat toimivat hyvin ja mitkä taas eivät. Listan pohjalta voi miettiä tarvittavia muutoksia nykyiseen kotiin tai suunnittella, miten uusi koti tulee toteuttaa eri tavalla kuin nykyinen.

Kuka voi auttaa pohdinnoissa/suunnittelussa
 • Ota yhteys lapsesi kuntoutusta hoitavaan yksikköön. Esimerkiksi toimintaterapeutti ja/tai fysioterapeutti tulevat pyydettäessä kotikäynnille ja auttavat teitä suunnittelussa. Terapeutit tekevät lausunnon muutostöistä (tai uuden asunnon suunnitelmista lapsen tarpeiden kannalta), jota tarvitset, kun haet kunnasta tukea muutostöihin tai uuden kotinne vammaissysteemien toteuttamiseen.
 • Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kajaanissa löytyy esteettömän asumisen infokeskukset, jotka esittelevät esteettömän asumisen ideoita. Tutustumisen arvoisia paikkoja jo varhain suunnitteluvaiheessa.
 • Kokeile ja tee malleja. Esimerkiksi näin: ”Meillä Samuli on hyväksynyt oman huoneensa todella hyvin. Valmistelimme sitä jo hiekkakasavaiheessa, jolloin piirsimme Samulin huoneen hiekkaan, sänky ja työpöytä samoin. Siinä makasimme yhdessä hiekassa ja kuvittelimme omaa huonetta. Jatkossa sama toistui eri vaiheissa useinkin.”
 • Kysy ja keskustele mieltäsi askarruttavista kysymyksistä muiden vammaisperheiden kanssa (esimerkiksi Jaatispostissa). Saatat saada erittäin hyviä uusia ehdotuksia. Muistathan jakaa keksimäsi/saamasi uudet vinkit myös muille tällä wikisivulla!
 • Jos rakennatte uutta kotia, anna lista lapsesi kannalta tarpeellisista asioista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa arkkitehdin ja kaikkien muiden suunnittelijoiden käyttöön.Esteettömän asumisen infokeskuksia


Toimiva koti Helsingissä

 • Esteettömän ja turvallisen asumisen ratkaisuja sekä erilaisia päivittäisen toiminnan apuvälineitä esittelevä informaatiokeskus, joka on toiminut Käpylässä Helsingin sosiaaliviraston alaisuudessa vuodesta 1999.
 • www.toimivakoti.fi

Kunnonkoti Turussa

 • Neuvontakeskus Kunnonkoti on esteettömän asumisen malliympäristö, jossa on esillä erilaisia kodin turvallisuutta ja itsenäistä suoriutumista edistäviä asumisen ratkaisuja, apuvälineitä ja hyvinvointiteknologiaa.
 • www.kunnonkoti.turkuamk.fi

Kätevä Koti Kajaanissa

 • Kätevä koti on kaksi huonetta ja keittiön käsittävä asunto Kainuun keskussairaalan yhteydessä sijaitsevassa C-rivitalossa. Kodin pääasiallisena tarkoituksena on havainnollistaa ratkaisuja, joilla voidaan helpottaa ikääntyvien ja toimintakyvyltään rajoittuneiden henkilöiden itsenäistä suoriutumista kotiympäristössä.
 • www.maakunta.kainuu.fi/kateva_koti

Itse-tila Tampereella
Lisätietoja asunnon muutostöistä ja rakentamisesta


Netissä

Esteettömyystiedon keskus internetissä
www.esteeton.fi
Tietoa rakennetun ympäristön ja liikkumisen esteettömyydestä. Verkkosivu palvelee erityisesti suunnittelun ja rakentamisen ammattilaisia ja paikallistoimijoita, mutta myös kuluttajat löytävät sivuilta hyödyllistä tietoa esteettömästä asumisesta.
Apudata - yhteystietoja apuvälineyrityksiin
www.stakes.fi/apudata/
Apudata on tietokanta apuvälinealan organisaatioista ja palveluista. Löytyy mm. yhteystietoja yrityksiin, jotka tarjoavat asuntojen ja muiden tilojen varusteita ja lisälaitteita.

Kirjallisuutta

 • SOTERA (Sosiaali- ja terveydenhuollon tekniikan ja rakentamisen instituutti, Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosasto) mm. tuottaa alan julkaisuja: www.sotera.fi
 • RT-kortit: www.rakennustieto.fi esim. ”Esteetön liikkumis- ja toimimisympäristö” RT 09-10692 (RT-kortteja löytyy myös hyvin monista erilaisista tuotteista).Tule mukaan rakentamaan näitä sivuja! Lisää omat vinkkisi ja kokemuksenne, niistä voi olla muille vammaisperheille paljon iloa ja hyötyä. Jos Sinulla on kysyttävää, älä epäröi olla yhteydessä Jaatiseen