WC, kylpyhuone, sauna


WC, kylpyhuone ja sauna, jos mitkä, vaativat yksilöllisten tarpeiden kartoittamista ja niiden toteuttamisen hyvää suunnittelua.

Sisällysluettelo

Kynnys
Kylpyamme
Käsienpesuallas
Käsienpesuhana
Lattiakaivo
Lattia
Peili
Sauna
Suihku
Tukikaiteet
WC-pönttö
Yksityisyys


Kynnys


Kynnyksettömyys märkätiloissa voisi aiheuttaa vesivahinkoa, mutta siihen löytyy ratkaisuideoita:
 • Kynnyskaivo
  • rakennusvaiheessa kynnyksen paikalle voi asentaa lattiakaivon, kynnyskaivon, jolloin huoneesta ulos aikova vesi valuu kynnyksen mittaiseen viemäriin
  • nähtävänä esimerkiksi Toimivassa kodissa.
  • valmistajia Kavika Oy ja Unidrain
  • huono puoli on, että valmiiseen taloon kynnyskaivon asentaminen lienee lähes mahdotonta tai ainakin se on todella suuritöistä.
  • käytännössä kynnyskaivo on todettu hyväksi ratkaisuksi, myös siivouksen kannalta.

 • Kuminen kynnys
  • taipuu pyörätuolin pyörien alla
  • voi helposti asentaa myös muutostyönä eli valmiiseen kylppäriin.


Kylpyamme


 • Muutamassa perheessä kylpyhuoneeseen on muutostyönä asennettu kylpyamme, sillä amme on näille lapsille parempi pesupaikka kuin pelkkä suihku. Useimmiten kuulee, että muutostöiden yhteydessä amme poistetaan, mutta joskus näinkin päin.


Käsienpesuallas


 • Altaita on monenlaisia, erilaisiin tarpeisiin. Hyvä tietysti olisi päästä kokeilemaan käsienpesuallasta käytännössä ennen kuin sen hankkii kotiin.
  • Altaassa saattaa olla kiinteä tukikaide. Onko kaide tarpeen - vai peräti tiellä?
  • Pyörätuolin käyttäjälle altaan matalampi muotoilu, sisäänpäin kaartuva etuosa ja leveät reunat helpottavat altaaseen nojaamista ja vesihanan käyttöä.
  • Osa pesualtaista myydään korkeussäädettävän seinätelineen kanssa ja osaan sen saa lisävarusteena. Pystysäätö voi olla hydraulinen tai mekaaninen vipumalli.


Käsienpesuhana


 • Varmista, että valitsemasi käsienpesuhana toimii tarpeitanne vastaavasti. Tärkeää on, että kädet yltävät hanasta tulevaan veteen ja ne mahtuu pesemään.
  • Jotkut hanat saattavat olla kovin lyhytputkisia ja vesi saattaa valua 90 asteen kulmassa alaspäin, jolloin käsien pesua varten täytyy yltää altaan toiseen reunaan ja pesu on hankalan ahdasta altaan reunan ollessa ”tiellä”.
  • Joissakin hanamalleissa vesi taas suihkuaa viistosti eteenpäin, jolloin käsiä pääsee pesemään keskellä allasta (esim. Hansgrohella löytyy tällaisia malleja, niitä saa tavallisesta rautakaupasta).


Lattiakaivo


 • Muista hyvät vesieristeet.
 • Jos tiloissa käytetään pyörällisiä apuvälineitä, niiden käyttöä helpottaa, jos lattian kaltevuus eli kaato on mahdollisimman pieni. Kuitenkin tietysti varmistettava veden valuminen lattiakaivoon.
 • Lattiakaivo wc:ssä helpottaa huimasti esimerkiksi pottatuolin pesemistä, sen kun suihkuttaa vaan. Lisäksi tietenkin koko vessan siivoaminen on silloin helpompaa.

 • Yksi mahdollisuus lattiakaivoksi on pitkulainen reunakaivo, joka asennetaan aivan seinän viereen. Se mahdollistaa lattian kaadon tekemisen koko kylpyhuoneen leveydeltä kaivon suuntaan. Näin voi helpottaa mm. liikuntarajoitteisten liikkumista kylpyhuoneessa. (Kuva Tampereen asuntomessuilta 2012) Valmistajia ainakin Kavika ja Unidrain
 • reunakaivo.gif


LattiamateriaalejaTurvalattia Altro
 • Erityisvalmisteinen vinyylimatto. Osa malleista sopii pesu- ja muiden märkätilojen lattiamateriaaliksi. Lisatietoa RTV-yhtymä Oy
betonilattia_pikkupuu.gif
Käsitelty betoni
 • Melko uusi mahdollisuus wc:n, kylpyhuoneen ja saunan lattiaksi. Kuva Tampereen asuntomessuilta (2012) Talo Pikkupuun kylpyhuoneesta. Voidaan asentaa myös olemassa olevan laatoituksen päälle, joten soveltuu myös muutostöihin. (Huom. lattia on oikeassa elämässä paljon kauniimpi.) Kuvan betonipinnan on toteuttanut Lattiamies Oy ja märkätilojen pinnoitteen TKR-Marketing Oy
>

Kaakeli
 • Kaakelin valintaan kannattaa pyytää ammattilaisen apua, jotta varmasti tulet valinneeksi kaakelin, joka ei ole märkänäkään liukas, mutta kuitenkin helposti pestävä. Kaakeleille on olemassa liukkaudenestoluokitus.


Jos lattia on liukas, mikä avuksi?
 • Liukkaita, jo olemassa olevia laattoja voi käsitellä aineella, joka tekee ne vähemmän liukkaaksi esim. Slip Guard.
 • Taitettava makuualunen on erinomainen liukastumiseste suihkuhuoneessa. Levitän sen aina lattialle Matiaksen kanssa peseydyttäessä, sillä meidän suihkuhuoneen lattiat ovat tosi liukkaat. Matias on itse alkanut aina liikkua siellä vain tämän solumuovisen maton päällä, sillä on lyönyt niin monta kertaa päätään lattiaan. Suihkun jälkeen alunen on helppo pestä ja laittaa kuivumaan. Suosittelen!


Peili


 • Muista sijoittaa peili niin että pyörätuolissa istuja näkee sitä itsensä (esim. alareuna lähes käsienpesualtaan reunan tasolle).


Sauna


Huom. muista sähkösaunan oikea ilmanvaihto (raikas tuloilma kiukaan päältä, poisto vastakkaisesta nurkasta alhaalta; lisää tietoa ilmastointisuunnittelijalta).

Löylyä liikuntaesteiselle

Aiemmin tehtiin saunoja, joissa kiuas sijaitsi kolossa lattiatason alapuolella, mutta sellaisia ei enää suositella rakenteen aiheuttamien ongelmien vuoksi. Tässä muita rakaisuja:

Korkeussäädettävät lauteet
 • Kun lauteiden korkeutta voi säätää, sauna voi muuten olla "tavallinen" (tavallinen kiuas).
 • Taito-lauteiden paineilmalla nousevien ja laskevien lauteiden avulla pääsee sopivaan löylykorkeuteen. Voi asentaa sekä uusiin että saneerattaviin saunoihin. www.taitotiimi.fi/
laavu-kiuas.gif
Laavukiuas, valmistaja Misa
Kiuas, jolla löylyä saa lattian rajasta
 • Jos laude sijaitsee niin matalalla, että siihen pääsee siirtymään esteettömästi, on saunassa oltava löylyäkin matalalla. Valitse silloin kiuas, joka antaa lämpöä lattianrajasta ylöspäin.
 • "Olemme olleet tyytyväisiä Laavukiukaaseen. Jotta saunassa riittää lämpöä lattianrajasta kattoon, ilmanvaihdon tulee olla päällä, sillä silloin ilma ja lämpö kiertävät oikein (kylmää ilmaa tulee katosta kiukaan päältä, poistoilma on lattianrajassa vastakkaisessa nurkassa lauteen alla."
suihkualusta_saunassa.gif
Suihkualusta on vanhaa mallia, uudempaa
vastaavaa tuo maahan Algol-Trehab
Istuin saunomiseen
 • "Lapsi voi saunoa myös suihkualustallaan, joka on suunnilleen samalla korkeudella kuin lauteet, jotka meillä ovat hieman tavallista matalammalla (Laavu-kiuas)."Kiukaan suojat

artunkiuassuoja.gif
Artun kiuassuoja, designed by Antti Raute.
(Kuva remontin keskeltä, kiuas puuttuu.)
Lapsen suojaksi kiukaan ympärille voi rakentaa ritilän (tai muun rakennelman), jotta pieni käsi ei pääse kiukaan kimppuun. Kun suoja on tarpeeksi korkea, lapsi ei yläkauttakaan pääse kaatumaan kiukaan päälle. Suojista voi tehdä todella tyylikkäitä, kuten näissä kuvissa.
joonaksenkiuassuoja.gif
Joonaksen kiuassuoja.

alkuun.gif

Suihku


 • Oras Sensiva –suihkusetistä löytyy suihkutanko, jonka avulla suihkun saa istuma-asennossa vedettyä narusta alas, jos jäänyt korkealle ”tangonnokkaan”.
  • Hyvin kätevä esim. kun istahtaa lapsi sylissä suihkuttamaan ja suihku onkin jäänyt ylös.


Tukikaiteet


Tämä kappale puuttuu täysin. Auta wikiä ja kirjoita tukikaiteista. Liity wikiin!


WC-pönttöPottatuoli/WC-tuoli & pönttö
 • Kun pottatuoli/WC-tuoli mahtuu pöntön päälle siten, että tarpeet voi tehdä suoraan pönttöön, säästyy paljon vaivaa. Pottaa ei tarvita, jolloin sitä ei myöskään tarvitse pestä.
 • Pönttöä valitessa varmista, että pönttöosan syvyys on riittävä potta/WC-tuolin sijoitusta ajatellen. Muista myös mahdollinen kasvunvara.
Ratkaisu
Kuva
Huomioita
Valmistajia
Pönttö, jossa pönttöosan syvyys tavallista suurempi
vessa460.gif
vessa420.gif

Ja vielä: varmista syvyyden riittävyys kokeilemalla käytännössä, älä usko pelkkiin mittoihin.
Idon WC-pöntöistä löysimme mallin, jossa pönttöosan syvyys on suurempi kuin muissa pöntöissä. (Syvyys 460mm, kun muissa 420mm). Kokeilimme pottatuolia pöntön päälle Idon näyttelyssä ennen pöntön hankkimista ja valitsimme pöntölle pehmeän kannen, koska se vie vähemmän tilaa kuin kova kansi. Flamingo-pottatuoli kokoa 3 asettuu pöntön päälle aivan hyvin, kunhan sen selkänoja on melko pystyssä.

Valitsemamme tuote oli IDO Seven D WC, tuotenumero 3721201101 (pehmeällä muovi-istuinkannella nro 91130, kaksoishuuhtelu). Vastaavaa tuotetta saa myös kovalla kannella.
Pönttö, jossa vesisäiliö on ylhäällä katonrajassa, kuten vanhanaikaisissa pöntöissä
flamingo_pontolla.gif
Ylhäällä sijaitseva vesisäiliö ei ole pottatuolin selkänojan tiellä. Varmista kuitenkin lisäksi, että pönttö asennetaan tarpeeksi kauas takaseinästä (että syvyys riittää).

Vesisäiliö ei valitettavasti näy kuvassa, mutta se näkyy, että pottatuoli (Flamingo koko 3) sopii esteettä pöntön päälle.

Vesisäiliö upotettu takaseinään (tai siihen tehtyyn ulokkeeseen) ja pönttö sijoitettu hieman tavallista edemmäs seinästä lisäputken avulla.

Jos valmiiden pönttöjen syvyys ei riitä, tällä tavalla rakentelemalla WC-tuoli pöntön päälle -tavoite on aina mahdollista saavuttaa.


Yksityisyys


Leenan huoneen vieressä on vessa, joten nyt tehtiin liukuovisisäänkäynti vessaan suoraan Leenan huoneesta. Hygienia-asiat saa neidinkin kannalta tulevaisuudessa hoidettua hienovaraisesti, vaikka olisi koti täynnä vierasta väkeä.
alkuun.gif


Tule mukaan rakentamaan näitä sivuja! Lisää omat vinkkisi ja kokemuksenne, niistä voi olla muille vammaisperheille paljon iloa ja hyötyä. Jos Sinulla on kysyttävää, älä epäröi olla yhteydessä Jaatiseen